Specialismen: De juiste ondersteuning

You are here: Home \ Specialismen

Iedereen kan een rijbewijs behalen?!

Een vraag die vrij vaak naar voren komt; hoe kan iemand zijn rijbewijs dan behalen wanneer hij of zij een beperking heeft. Wat als een kandidaat slechts met 1 oog kan zien of wat wanneer iemand doof is?

Daarnaast kennen we nog meer vormen waarbij extra aandacht erg belangrijk is. Meer en meer kandidaten worden gediagnostiseerd met ADHD of een vorm van ASS (autisme spectrum stoornis). Kan iemand dan wel een rijbewijs behalen?

Gezondheidsverklaring

Veel van deze diagnoses worden ondervangen door de gezondheidsverklaring van het CBR. Dit is een verklaring die iedereen persoonlijk bij het CBR invult. Aan de hand van deze verklaring wordt er gekeken naar een oplossing. Dit kan bijvoorbeeld een aanpassing in de auto zijn; rijden met een automaat of andere medicatie zijn.

Meestal volgt na een diagnose een rijtest. Tijdens deze test gaat een medisch adviseur een route met de kandidaat rijden. Hierin worden afhankelijk van de probleemstelling een aantal zaken getest. De resultaten van deze test bepalen het vervolg van de opleiding en de rijgeschiktheid van de kandidaat.

Wij begeleiden de kandidaat hierin van A tot Z. In evt overleg met de ouders/verzorgers wordt een plan van aanpak besproken en worden er afspraken gemaakt voor de rijtest.

Klik hieronder op een vervolgonderwerp voor meer informatie;

Autisme en ADHD

Rij- en faalangst

Daarnaast hebben wij cursussen gevolgd voor het begeleiden van collega instructeurs (in opleiding) en bieden wij hiervoor een stageplek.

Stage voor rijinstructeurs (auto of motor)