Heb je altijd al graag (eens) motor willen rijden? De opleiding voor de motorfiets bestaat uit 3 gedeelten. Het onderdeel A-VB (voertuigbeheersing), A-VD (verkeersdeelname) en een theorie-examen.
Hieronder staat meer informatie over de verschillende categorien. Ook kun je hier video’s bekijken over de oefeningen van het A-VB examen. Heb je vragen of graag een keer proberen? Meld je dan snel aan voor een GRATIS proefles. Na de proefles plannen we samen een examendatum voor de AVB en de AVD. Zo kun je in 3 maanden zelfstandig met de motor gaan rijden!
Bent u 21 jaar of ouder, maar nog geen 24 jaar? Dan krijgt u het motorrijbewijs met code 80. Code 80 betekend dat u 2 jaar lang een motorfiets van maximaal 35kw mag rijden. Na deze periode OF wanneer u 24 jaar wordt krijgt u de onbeperkte categorie.
Bij Auto- en motorrijschool Hendrik kunt u de code 80 ook behalen. Hiervoor rijdt u op een Honda CBF600 van de zware categorie. Hierop zult u ook examen moeten rijden. Meld u snel aan voor een gratis proefles of neem contact met ons op voor meer informatie.
Vanaf 24 jaar krijgt u meteen het rijbewijs A onbeperkt. Het A onbeperkt rijbewijs kunt u bij Auto- en motorrijschool Hendrik ook halen. U rijdt dan met een Honda CBF600 met ABS. Meld u snel aan voor een gratis proefles of neem contact met ons op voor meer informatie.
Nog geen 21 jaar oud? Vanaf 18 jaar kunt u het rijbewijs A1 gaan halen. Deze categorie betekend een motor van maximaal 11kw vermogen en maximaal 125cc. Wij bieden deze categorie op dit moment niet aan. U kunt natuurlijk gerust contact met ons opnemen voor meer informatie.
Het eerste examen voor de motorfiets is de voertuigbeheersing. Tijdens het examen wordt de behendigheid en je controle over de motorfiets getoetst. Tijdens de lessen behandelen we alle 12 oefeningen stap voor stap. Bij het examen vraagt de examinator 7 van de 12 oefeningen. Daarbij zijn er 4 verplichte oefeningen en 3 oefeningen gekozen door de examinator. Wanneer er 5 van de 7 oefeningen voldoende zijn beoordeeld bent u geslaagd.
Snelle slalom
Deze oefening draait om de stuurtechniek (kantelen) en de bediening/beheersing van de gastoevoer. In totaal staan er 6 pionnen in deze oefening.
Langzame slalom
Bij deze oefening is de bediening van de gas, koppeling en achterrem erg belangrijk. Balans en cadans om 6 pionnen overeind te laten staan.
Lopen met de motor
Een oefening voor balans met de motor, je moet lopend vooruit en daarna achteruit in een vak gaan parkeren. De juiste beheersing voor controle over de motor.
video volgt …
Stapvoets rijden
Bediening van de gas, koppeling en achterrem is hier belangrijk. In rechte lijn naar een pion rijden en daarbij het looptempo van de examinator aanhouden.
video volgt …
Uitwijkoefening
Een oefening voor de veiligheid in het verkeer; uitwijken met een snelheid van 50km/u om pionnen heen. Daarna terug uitkomen op je eigen rijstrook.
video volgt …
Vertragingsoefening
Bedieningsoefening; de controle over de gas, rem en het schakelen wordt hier getest Na een versnelling rem je af en volgt er een snelle slalom.
Halve draai
Omkeren met de motorfiets, balans, bediening en kijkgedrag is hierin erg belangrijk. Je keert links of rechtsom binnen een breedte van 6 meter.
Denkbeeldige acht
Oefening waarbij je stuurtechniek op de proef wordt gesteld. Snelheid, controle en kijken is erg belangrijk om een denkbeeldige te laten zien.
Noodstop
Verplichte oefening in het remcluster, je laat zien dat je de motorfiets onder controle hebt bij een maximale remming met en zonder ABS.
video volgt …
Stopproef
Gecontroleerde remming, aan komen rijden met 50km/u. Juiste remtechniek toepassen en schakelen om tot stilstand te komen binnen de pionnen.
video volgt …
Precisiestop
Remming waarbij je bediening en kijktechniek erg belangrijk is. Je remt vanaf een vast punt naar een tweede rij pionnen om daar vervolgens tot stilstand te komen.
video volgt …
Wegrijden uit vak
Bediening van de gas, koppeling en je kantelen is hierbij erg belangrijk. Laat zien dat je op een gecontroleerde manier uit een parkeervak kan wegrijden.
video volgt …
Na het behalen van je theorie en het praktijkexamen A-VB volgt het examen verkeersdeelname; tijdens deze rit op de weg wordt u gevolgd door de examinator in een auto. De instructeur geeft aanwijzingen via de portofoon zoals in de lessen. Probeer te laten zien dat u zelfstandig de weg op kan. Het uitgangspunt hierin is te laten zien dat u de voor- en nadelen van de motorfiets kent.
Je motor rijbewijs haal je uiteraard bij Auto- en motorrijschool Hendrik. Je kunt starten vanaf Jistrum of starten vanuit Leeuwarden. Je vindt onze rijschool onder andere in; Jistrum, Kootstertille, Twijzel, Eastermar, Drogeham, Harkema en Surhuisterveen. En sinds kort ook in; Akkrum, Grou, Leeuwarden, Warten en Wergea.
Bij Rijschool Hendrik kies je voor een transparante opleiding met heldere afspraken. Je vindt Rijschool Hendrik in de provincie Friesland zo kom je ons o.a. tegen in Jistrum, Drogeham, Eastermar, Harkema, Surhuisterveen en Twijzel en sinds kort ook in Akkrum, Grou, Leeuwarden, Warten en Wergea.
Je kunt bij ons terecht voor auto of automaat (cat. B), motorfiets (cat. A), aanhangwagen (cat. BE) en caravantraining.
Ook zijn wij gecertificeerd opleider voor ADHD, PDD-NOS en autisme
Rijschool Hendrik richt zich in het bijzonder op de volgende CBR examenlocaties:
CBR Leeuwarden
Douwe Tammingawei 30, 8914 BK Leeuwarden
CBR Heerenveen
Businesspark Friesland-West 41, 8447 SL Heerenveen
CBR Sneek
Smidsstraat 6, 8601 WB Sneek
Heeft u nog vragen? Dan helpen wij u graag verder. U vind de contactgegevens hieronder: