Categorie A – Motorfiets: Met de motor op vakantie?

You are here: Home \ Opleidingen \ Categorie A – Motorfiets

Motorrijbewijs halen? Het kan!

Heb je altijd al graag (eens) motor willen rijden? De opleiding voor de motorfiets bestaat uit 3 gedeelten. Het onderdeel A-VB (voertuigbeheersing), A-VD (verkeersdeelname) en een theorie-examen.

Hieronder staat meer informatie over de verschillende categorien. Ook kun je hier video’s bekijken over de oefeningen van het A-VB examen. Heb je vragen of graag een keer proberen? Meld je dan snel aan voor een GRATIS proefles. Na de proefles plannen we samen een examendatum voor de AVB en de AVD. Zo kun je in 3 maanden zelfstandig met de motor gaan rijden!

Welke categorie rijbewijs kan ik behalen?

Tussen 21 en 24 jaar? 35kw met code 80

Bent u 21 jaar of ouder, maar nog geen 24 jaar? Dan krijgt u het motorrijbewijs met code 80. Code 80 betekend dat u 2 jaar lang een motorfiets van maximaal 35kw mag rijden. Na deze periode OF wanneer u 24 jaar wordt krijgt u de onbeperkte categorie.

Bij Auto- en motorrijschool Hendrik kunt u de code 80 ook behalen. Hiervoor rijdt u op een Honda CBF600 van de zware categorie. Hierop zult u ook examen moeten rijden. Meld u snel aan voor een gratis proefles of neem contact met ons op voor meer informatie.

24 jaar of ouder? Onbeperkt vermogen

Vanaf 24 jaar krijgt u meteen het rijbewijs A onbeperkt. Het A onbeperkt rijbewijs kunt u bij Auto- en motorrijschool Hendrik ook halen. U rijdt dan met een Honda CBF600 met ABS. Meld u snel aan voor een gratis proefles of neem contact met ons op voor meer informatie.

Jonger dan 21? A1 rijbewijs

Nog geen 21 jaar oud? Vanaf 18 jaar kunt u het rijbewijs A1 gaan halen. Deze categorie betekend een motor van maximaal 11kw vermogen en maximaal 125cc.  Wij bieden deze categorie op dit moment niet aan. U kunt natuurlijk gerust contact met ons opnemen voor meer informatie.

Over de examens motor, wat is het A-VB examen?

Het eerste examen voor de motorfiets is de voertuigbeheersing. Tijdens het examen wordt de behendigheid en je controle over de motorfiets getoetst. Tijdens de lessen behandelen we alle 12 oefeningen stap voor stap. Bij het examen vraagt de examinator 7 van de 12 oefeningen. Daarbij zijn er 4 verplichte oefeningen en 3 oefeningen gekozen door de examinator. Wanneer er 5 van de 7 oefeningen voldoende zijn beoordeeld bent u geslaagd.

Snelle slalom

Deze oefening draait om de stuurtechniek (kantelen) en de bediening/beheersing van de gastoevoer. In totaal staan er 6 pionnen in deze oefening.

Langzame slalom

Bij deze oefening is de bediening van de gas, koppeling en achterrem erg belangrijk. Balans en cadans om 6 pionnen overeind te laten staan.

Lopen met de motor

Een oefening voor balans met de motor, je moet lopend vooruit en daarna achteruit in een vak gaan parkeren. De juiste beheersing voor controle over de motor.

 

video volgt …

Stapvoets rijden

Bediening van de gas, koppeling en achterrem is hier belangrijk. In rechte lijn naar een pion rijden en daarbij het looptempo van de examinator aanhouden.

 

video volgt …

Uitwijkoefening

Een oefening voor de veiligheid in het verkeer; uitwijken met een snelheid van 50km/u om pionnen heen. Daarna terug uitkomen op je eigen rijstrook.

 

video volgt …

Vertragingsoefening

Bedieningsoefening; de controle over de gas, rem en het schakelen wordt hier getest Na een versnelling rem je af en volgt er een snelle slalom.

Halve draai

Omkeren met de motorfiets, balans, bediening en kijkgedrag is hierin erg belangrijk. Je keert links of rechtsom binnen een breedte van 6 meter.

Denkbeeldige acht

Oefening waarbij je stuurtechniek op de proef wordt gesteld. Snelheid, controle en kijken is erg belangrijk om een denkbeeldige te laten zien.

Noodstop

Verplichte oefening in het remcluster, je laat zien dat je de motorfiets onder controle hebt bij een maximale remming met en zonder ABS.

 

video volgt …

Stopproef

Gecontroleerde remming, aan komen rijden met 50km/u. Juiste remtechniek toepassen en schakelen om tot stilstand te komen binnen de pionnen.

 

video volgt …

Precisiestop

Remming waarbij je bediening en kijktechniek erg belangrijk is. Je remt vanaf een vast punt naar een tweede rij pionnen om daar vervolgens tot stilstand te komen.

 

video volgt …

Wegrijden uit vak

Bediening van de gas, koppeling en je kantelen is hierbij erg belangrijk. Laat zien dat je op een gecontroleerde manier uit een parkeervak kan wegrijden.

 

video volgt …

Over de examens motor, wat is het A-VD examen?

Na het behalen van je theorie en het praktijkexamen A-VB volgt het examen verkeersdeelname; tijdens deze rit op de weg wordt u gevolgd door de examinator in een auto. De instructeur geeft aanwijzingen via de portofoon zoals in de lessen. Probeer te laten zien dat u zelfstandig de weg op kan. Het uitgangspunt hierin is te laten zien dat u de voor- en nadelen van de motorfiets kent.

Pakketprijzen Motorfiets

Je motor rijbewijs haal je uiteraard bij Auto- en motorrijschool Hendrik. Je kunt starten vanaf Jistrum of starten vanuit Leeuwarden. Je vindt onze rijschool onder andere in; JistrumKootstertille, Twijzel, Eastermar, DrogehamHarkema en Surhuisterveen. En sinds kort ook in; Akkrum, Grou, Leeuwarden, Warten en Wergea.